Snelheidsbegrenzer in de auto als straf ?…..Beter van niet!

Rijkswaterstaat (RWS) heeft een proef gedaan met een snelheidsbegrenzer in de auto van 60 automobilisten, die bekend staan als pittige rijders. RWS en de politie willen weten of het apparaat kan worden ingezet bij notoire hardrijders om zodoende de verkeersveiligheid te vergroten.

Een snelheidsslot in de auto als straf….alsof het een straf is om je aan de snelheidslimiet te houden! Dit is geen straf, maar gewoon de wet. Een wet, die door bijna alle automobilisten wel eens wordt overschreden. Te hard rijden gebeurt overal: in woonwijken (30 km/uur), binnen de bebouwde kom waar 50 km/uur is toegestaan, maar ook buiten de steden en dorpen op de wegen waar hogere rijsnelheden zijn toegestaan. En het gaat maar al te vaak ten koste van de verkeersveiligheid met trieste gevolgen.

Er is nu zo’n 15 jaar geëxperimenteerd met de ISA: de Intelligente Snelheids Adaptor. De techniek is voldoende uitgedokterd. De effecten op het gedrag van de automobilist zijn bekend. Het apparaat is toepasbaar….maar dan niet alleen inzetten als straf voor notoire hardrijders. Zo’n beperkte toepassing geeft het apparaat een start met een negatief imago. De snelheidsbegrenzer kan worden toegepast in alle auto’s en aangezien bijna alle automobilisten de snelheidslimiet wel eens overschrijden, is daar de echte winst bij het vergroten van de verkeersveiligheid te behalen.

Een bijkomend voordeel is dat verkeersdrempels, die puur als snelheidsremmers zijn toegepast, opgeruimd kunnen worden en dat de flitspalen naar het museum kunnen.

Dit bericht is geplaatst in Louis' Verkeersblog. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *